Vad är Cyberpunk?

Cyberpunk är som de flesta genren, väldigt bred. Alldeles för mycket kallas idag för cyberpunk, och då kan det vara bra att ha något att luta sig tillbaka på, dessa rader är ämnade att bli detta något. Till och med självaste William Gibson har sagt att cyberpunk är personligt och ska inte definieras. Men vem har någonsin lyssnat på genierna? I Time Magazine från 930301 försöker de definiera det:

"With virtual sex, smart drugs and synthetic rock'n'roll, a new counterculture is surfing the dark edges of the computer age."

"They call it cyberpunk, a late-20th century term derived from CYBERNETICS, the science of communication and control theory, and punk, an antisocial rebel or hoodlum. Whithin this odd pairing lurks the essence of cyberpunk's international culture - a way of looking at the world that combines infatuation with high-tech tools and disdain for conventional ways of using them. Origionaly applied to a school of hard-boiled science-fiction writers and then to certain semitough computer hackers, the word cyberpunk now covers a broad range of music, art, psycadelics, smart drugs and cutting-edge technology."

Kontraster
Cyberpunk är skitigt och rent, primitivt och högteknologiskt, rikt och fattigt, snyggt och fult och här-finns-allt och gör-det-själv. Cyberpunk är kontraster. Sida vid sida vandrar motsatser och motsägelser. Bredvid byggplatsen där IDC-Fujiyama bygger sin nya stjärnskrapa, en vacker och enastående pelare i svart glas och stål, brinner eldarna i de gamla tunnorna utanför plåtskjulen som är inklämda mellan de övergivna radonhusen. Gatusamurajens cybernetiska arm är lagad med silverfärgad vävtape, och hans mirrorshades glänser lika mycket som hans kängor inte gör. Natthimmelns färg har för länge sedan slutat vara svart, den är lilaröd och lyses ständigt upp av reklam och skenet från neonskyltarna.

Det som gick fel
Förflytta dig 60 år framåt i tiden, tänk dig att allt det vi sa inte fick hända, har hänt. Kärnvapen har använts i ett flertal tillfällen. Den demokratiska utvecklingen har gjort stora steg, bakåt. Privatiseringen har gått så långt att inte ens polis och militär är numera statliga. De statliga finns förvisso, men de enda som har pengar är företagens privata arméer. Miljömedvetenhet finns, men miljö att kämpa för att bevara finns det inte. I drogpolitiken började allt fler länder följa exemplet Holland. Det öppnades haschbarer över hela världen och efter ett tag blev flera droger än Cannabis legaliserade, och de som inte är legaliserade behandlas som de vore det.

Konstgjort
Cyberpunk är syntet och manipulation. Om maten inte är genmanipulerad så är den helt syntetisk. Cyberpunk är drogmissbruk och våld. Cyberpunk är smuts, krom och neon. Cyberpunk är ett överdigitaliserat samhälle där det mesta har gått för långt.

Av: Christian 'Chrull' SahlénWebproduktion av Martin "RipperDoc" Fröjdh.
Kontakta oss på ripperdoc@telia.com.
Copyright © NoGo 1998-2001.
Alla rättigheter är reserverade.