Musik för Cyberpunk

Allmänt

Musik till rollspel är oftast inte fel. Cyberpunkspel är inget undantag utan snarare så är det där ett måste. Var i New York kan du vara år 2059 utan att du hör något? Består din spelgrupp av enbart döva rollpersoner så skulle jag givetvis rekommendera att inte använda musik, men jag tror inte jag är helt vilse om jag påstår att detta inte är så vanligt.

Stämning
Att välja stämningsmusik till ett fantasyrollspel är inte så svårt. Man vet i alla fall att death-metal bandet "Slaugther All and Tear All in the Name of 666" inte var så populärt under 1400-talet. Däremot är det mycket möjligt att Bach är det enda som spelas i högtalarna vid Armstrong Down. Alla som har läst eller sett "A Clockwork Orange" (Anthony Burgess skrev den och Stanley Kubrick gjorde filmen) vet vad Beethoven betydde för Alex.

Musikstilar
I Neotechs grundregler beskrivs det lite musikstilar och grupper (sida 248 i N2). Men om någon hittar ett Rovertrance band vid namn Nightheads så får ni snabbt meddela det på forumet. För det lär bli populärt. Goth Rap är egentligen den enda musikstilen där som jag kan föreställa mig hur det låter. Och det har inte ännu dykt upp särskilt mycket sådant på den moderna marknaden.

Skillnader i cyberpunk
En annan skillnad på cyberpunk och fantasyspelens musik är också att musik som passar till fantasy ofta är mer lättlyssnat för dem som inte är särskilt förtjusta i den, än vad cyberpunkens musik är. Detta kan bli ett klart problem om spelgruppens tycke och smak inte överensstämmer något sånär. Det kan också ställa till problem om alla i gruppen lyssnar på samma musik då det kan störa spelet i form av bråk om vilken av alla låtar som egentligen är bäst eller rent av att någon sjunger med. Om det sedan är spelledaren som begår synden att sjunga med så har det en förmåga att störa spelet väldigt mycket.

Typ av musik?
Därför är det bra med instrumental musik då det direkt raderar möjligheten till något sådant. Men instrumental musik är inte heller alltid bäst då det kan vara mycket trevligt att sätta på ett stycke med sång på japanska om rollpersonerna är i japan.
Vad man väljer för musik kan också vara olika beroende på om man tänker använda den aktivt eller passivt. Dessutom spelar också spelstilen stor roll. Eurocorp-spelets intriger matchar annan musik än gatulivets action.

Vilken musik?

Rätt musik på rätt plats
Det viktigaste med musiken är att den passar till stämningen. Om man tänker använda musiken aktivt så bör musiken passa spelstilen. Om man spelar enbart på intriger i ett storföretag i AmRo så kanske klassisk musik på låg volym passar utmärkt. Om man vet att äventyret kommer innehålla mycket action och klubb-besök så kanske man ska hitta modernare musik som passar in i livet år 2059.

Var finna?
Var hittar man då bra musik som också låter cyberpunk? Ett väldigt bra alternartiv är att kolla in soundtracks till filmer som stämmer överens med spelet. Inte alla filmer har sina soundtrack släppta. Och inte alla filmers soundtrack låter som om det skulle komma från filmen om man inte hör den i just filmen. Exempel på filmer kan vara The Matrix, Spawn, 13th flor, Blade Runner, The Crow (till vilken det finns två skivor släppta, en med klassiks musik och en med modern musik på), A Clockwork Orange...

Existerande grupper
Om man inte nöjer sig med soundtracken kan man också titta på lite artister och musikstilar som passar cyberpunken, och eftersom jag personligen lyssnar mycket på industri och experimentell musik så kommer jag givetvis föreslå dessa. Nine inch nails ligger mig väldigt varmt om hjärtat och förtjänar en extra titt. Särskilt de instrumentala låtarna då stämningen mycket lättare framkommer i dem. Det var Carl Johan Ström som en gång nämde något om en officiell låt för framtagandet av Offensiv. Då var det "Finland Red, Egypt White" med The Sisterhood. Jag föreslår alla att ta en titt på ett annat av Andrew Eldtritch projekt, ett band med det mycket intressanta namnet "SSV-NSMABAAOTWMODAACOTIATW" (Läs mer om dem här: http://members.xoom.com/ssv).

Neotechs musik
Helst av allt skulle man hitta musik som den som är beskriven i N2. Men eftersom Goth Rap inte ännu har slagit får man nöja sig med något i närheten. Det finns massor av raplåtar remixad. KMFDM, som är ett tyskt industri band har remixat massor av singlar. Trent Reznor från Nine inch nails har bl.a. gjort en remix av Puff Daddy's "Victory".
Ett helt annat alternativ som man inte får glömma är också dataspelens musik. Quake, Halflife, Mechwarrior och Descent är exempel på spel vars musik man lätt kan få tag på.

Av: Christian 'Chrull' SahlénWebproduktion av Martin "RipperDoc" Fröjdh.
Kontakta oss på ripperdoc@telia.com.
Copyright © NoGo 1998-2001.
Alla rättigheter är reserverade.